na oficjalnej stronie skody -jest pokazana taka RS-ka niebieska i tam wlasnie ladnie widac ten spojler.Co do malego spojlera to oferuje Milotec taka mala lotke i tez fajnie ona wyglada koszt takiej lotki to chyba cos kolo 160 zl bez malowania :wink:
niestabilność Octavii II
Zwiń
X
-
niestabilność Octavii II
Cześć wszystkim - Zastanawiam się nad zakupem Octavi II 1.9 jednak ostatnio zasiał we mnie pewien niepokój. Mają oni w Firmie 2 szt z zeszłego roku i on twierdzi że samochody są bardzo mało stabilne tzn. prowadza je po drodze, oraz że są stosunkow słabe - zdaża się że przy próbie ruszania na wolnych obrotach samochód często gaśnie. Czy może być to prawdą? Czy są to jakieś jednostkowe przypadki? A może coś ściemniają a może tak było w pierwszych egzemplarzach.
Ogólnie chciałbym aby użytkownicy tych samochodów podzielili się wrażeniami z jazdy?
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
-
-
TDI wymaga nieco gazu przy ruszaniu, TTM jak zresztą i inne dieselki.
O ile się nie mylę to w OII 1.9 jest 105 konny, i może sprawiać wrażenie nieco ospałego jednak na pewno jest bardzież żwawy niż silniki MPI, a po chipie to ten model będzie chodził jak burza...Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...
Komentarz
-
-
StaruchPI>
1. Rzeczywiście na początku mimo 15lat za kółkiem miałem czasem problemy z O2 1,9TDI i mi gasła. Na usprawiedliwienie dodam (bo trochę wstyd). Że to mój pierwszy diesel, poprzednio miałem (mam nadal) mocną benzynę i jeżdzę raczej na słuch (lub obrotomierz). Od kilku tygodni jednak mi się to nie zdarza. Na pewno nie jest winny samochód/silnik ale przyzwyczajenia kierowcy
2. Co do stabilności to rzeczywiście na nierównościach przy dużej prędkości czasem zdarza się, że lekko ruszy tyłem, ale znowu zrzucam to na karb moich przyzwyczajeń. 6 lat dynamicznego jeżdzenia Clio II robi swoje a O2 jakby nie było dłuższym samochodem jest. Lekkie rzucanie tyłem nie ma raczej wpływu na bezpieczeństwo bo samochód natychmiast zaczyna trzymać się pazurami drogi i na normalnej drodze na zakrętach jest wręcz fenomenalny. Normalnej czytaj: nie wiejska z dziurami i krowimi kupami.
W swojej O2 nie mam ESP.
Co do mułowatości 1,9 to rzeczywiście przy ruszaniu jest lekko leniwy, ale taka charakterystyka silnika. Brakuje mi też lekko kopa na 4 w okolicach 100km, ale to również moje przyzwyczajenia. Nie da się porównać mojej poprzedniego clio II z benzyną 1.6 i 90KM oraz masa 985kg do O2 z dieslem 1,9 TDI 105KM i o 50% większą masą. No i te momenty obrotowe. Generalnie jestem zadowolony, ale lekki niedosyt z 2.0 TDI zostaje. W Mastersie nadzieja. Jestem maksymalistą ale ponad 90tys za O2 to była dla mnie lekka przesada i zostało 1.9.
pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KmabZamieszczone przez pooh2005. Jestem maksymalistą ale ponad 90tys za O2 to była dla mnie lekka przesada.
no rzeczywiscie 5d stilo kosztuje jakies 83tys, ale mimo wszystko wole octe
(corolla 116KM - 89000, astra III chyba ponad 95000)saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Niedawno przyjechał kolega ze Szwajcarii i mówił że dużo octavi 02 trafia na serwisy.Wzywają właścicieli do różnych poprawek.Jak bym dał tyle kasy to też bym się wkurzał.Z drugiej strony to dobrze że ujawniają błędy a nie tak jak szwagier( kupił uno w promocjii i ma ją do dziś jako stały klient sklepu motoryzacyjnego).Coraz więcej marek ujawnia błędy , grunt że się przyznają do tego. :wink:
Komentarz
-
-
Re: niestabilność Octavii II
Zamieszczone przez StaruchPlzdaża się że przy próbie ruszania na wolnych obrotach samochód często gaśnie. Czy może być to prawdą?
Wydaje mi się, że przypadłości wieku młodzieńczego zdarzają się wszystkim i właściwie to zależy to od egzemplarza i szczęscia posiadacza :|Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Witam
Co do ruszania podczas normalnej jazdy to ruszam z ok 1200 obr(wiecej nie potrzeba bo sie turbinka włącza a wtedy o spokojne rusznie nie łatwo)), a benzynowa Astrą II 1.6 16V ktora mialem wczesniej ruszałem z ok 1800 obr Jak dla mnie dużo latwiej jezdzi sie dieslem niz benzyna. Zreszta zgasic diesla podczas ruszania jest IMO 10 razy trudniej niz benzyne.
Pozdrawiam.--------------
Komentarz
-
-
ej!!! bez przesady! w manualu przy odrobinie wyczucia też sie bez problemu rusza...
każdym samochodem można od ruszania załatwić sprzęgło :wink:
a na temat stabilności, czy ktoś ze snujących zarzuty skosztował jazdy innymi autkami z aktualnej oferty w tym przedziale cenowym?!? O2 jest bez konkurencjik
może nowy focus coś może, ale jeśli układ jezdny ma taki jak focus MAX to też nie do końca. O2 jest zajebista :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Z nowych aut zmienione zawieszenie ma Astra, Focus, i grupa VW - Focus byl klasa sama dla siebie w poprzedniej budzie, a teraz rywale go dogonili.
Co do ruszania to faktycznie diesla CR latwiej zadusic i to czasem mi sie udawalo w Lagunie. Co do ruszania wzgledem starych diesli to rusza sie tak samo, z tym ze tu obroty sa ustawione nizej niz kiedys diesle mialy i stad mozna bylo ruszac bez gazu po parkingu tak samo jezdzic. Skody jeszcze mi sie nie udalo zdusic przy ruszeniu.
A co do 'aftomatow' tez fajna sprawa szczegolnie do jazdy w miescie w cyklu ruszyc-zatrzymac i tak kilkaset razy dziennie.
Komentarz
-
-
Pompy były "mocniejsze" na niskich obrotach... Na początku kilka razy zdusiłem silnik...
Jednak człowiek szybko się przyzwyczaja i nie ma z tym później problemu :twisted:
Co do zawieszenia... Octavia II w Elegansie... Prowadzi się mega zajebiście... Combi ciut gorzej... Ale limuzyna bajeczniek
k
k
Slowackiego... 140 km/h zero wrażenia na aucie... Sempertyny... Ilu cudaków tam wisiało na barierkach... Obwodnica... Wszystkie łuki na maxa... O ile moznaops:
Wjazd do Gdyni od strony Rumii... Za miejscem gdzie stoją... 170-180... Nic... Więcej nie ma sensu... Droga lekko nierówna. Wyjazd z Wejherowa... Prosta przed Redą... 200 i nic... Droga dwupasmowa z lekkimi koleinami. Inne auta są zdecydowanie bardziej nerwowe :idea: Morena... Kierunek Słowackiego (Dlugi łuk za Lotosem)... 170 i jedziemy po 1 pasie...
Wszystkie predkości albo przy znikomym ruchu... Zdarza się czasem, lub też w nocy :!:
Krótko... Zawiecha dużo lepsza od Octavii I :!:www.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Moja O2 robi sie troche niestabilna powyzej 180 km/h (z pasazerami z tylu nawet juz od 160) - wrazenie jest takie jakby przod zaczynal "myszkowac" po drodze. Przypuszczam ze pomoglby jakis dociskajacy spoiler z przodu. Dotychczas nie doprowadzilo to do wiekszych problemow, jednak na wszelki wypadek w zakretach zwalniam ponizej tej granicy.
Komentarz
-
-
Aslan>
Tiaaaaaaaaaa....mysle ze przy 180km/h to kazdy cywilny samochod zaczyna myszkowac i byc niestabilny. Mysle, ze gdybym przeczytal twoj komentarz wczesniej, to zastanowilbym sie nad Subaru w wersji WRC. A tak kupilem tylko O2 kombi i bede musial uwazac przy predkosiach poddzwiekowych (i nie wchodzic w zakrety przy 150-160).
pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz